View Article" >
Logotyp

”Vad kul, härligt, vi gjorde det, det är sååååå stort”

Orden är lösryckta från tider av framgång. Olika personer som jobbat, offrat sig och på något märkligt lyckats med sin uppgift att vinna något. – Vi gjorde det!

Denna känsla är fantastisk. Att få dela glädjen med andra som gjort samma resa.
Dessa människor och händelser kan komma från idrottens värld. Jag har själv fått njuta av dessa stunder vid ett antal tillfällen då vi lyckats vinna SM guld med ishockeylaget HV71. Priset alla betalat i form av blod, svett och tårar glöms lätt bort i stunden av lycka.
Som traditionen bjuder så brukar vi starta det officiella firandet genom att utgå från vår huvudsponsor Huskvarnas arbetsplats. Där medarbetarna hyllar våra spelare och oss andra i ledarstaben. Stoltheten för Håååveeblå är enorm. Detta är oförglömliga upplevelser för oss som fått vara med vid flera tillfällen. Det är få förunnat att vinna ens en gång under sin livstid.

Vi brukar även internt säga att det är ”många som vill synas och vara med” när vi sedan åkt lastbilsflak genom Huskvarna och vägen förbi Kinnarps Arena ned till Jönköping. Alla vill vara vinnare.

Det är samma sak som sker när du och ditt team har framgång på jobbet. DÅ vill alla vara med. Det är säkert en mänsklig egenskap att vilja finnas med, synas och få erkännande när man är i framgång och vinnare. Alla som bidragit har rätt att få njuta av framgången.
För dig som jobbar med människoorienterade yrken som vård, skola och omsorg räknas framgång och vinster på andra sätt. Ett leende tillbaka, någon som fått hjälp genom sin sjukdom och ett barn som lärt sig läsa.

I framgång finns det risker, några är:
• Att vi glömmer vad det var som gjorde att vi lyckades
• Att vi förlorar ödmjukheten över att det är små marginaler som gör oss lyckade eller misslyckade
• Att vi tappar motivationen för fortsättningen när vi vet att vi nått vårt mål

Just nu har jag fått ett uppdrag att vidareutveckla ett företag som blivit utsedda till årets kontor i Sverige. Anledningen är att ledningen inte är nöjda, de vill fortsätta uppfylla sina mål. Och då ber de om hjälp för att lyckas.

I motgång
Det finns en risk att det som sker i motgång är att någon eller några börjar skylla ifrån sig. Att det uppstår subgrupper där ”jag allierar mig” med likasinnade. Att vi utser syndabockar och att det är högsta ledarens fel. Att vi inte säger vad vi tycker i själva mötet men gärna efter när inte alla är där.

I motgång är det tomt på lastbilsflaken. Människor flyr undan och drar sig ur sitt eget ansvar och sin uppgift. Var och en ser till sitt eget och inte till lagets eller teamets bästa.

I motgång snackas det skit och gnället tar överhand. Elaka kommentarer, ryktesspridning och direkt förtal verkar sprida sig snabbt.

I motgång tenderar saklig, konstruktiv kritik att tolkas som personangrepp och tryggheten i teamet är som bortblåst. För övrigt så har vi svenskar ett tydligt problem på det här området då vi tenderar att stanna kvar länge i sådana perioder.

Viktigt är att:
• Vara stolt för den du är genom att tänka, prata och agera med stolthet
• Inte föra dåliga rykten vidare
• Prata till den det gäller och inte bakom ryggen
• Fundera på om det ens är nödvändigt att berätta vissa (ofördelaktiga rykten) sanningar om andra
• Stödja och visa medkänsla till andra
• Vara professionell
• Vara positiv och hjälpsam
• Minnas varifrån du själv kommer och minnas målet med din uppgift

Lycka till, vi förväntar oss mera framgång!

Magnus