View Article" >
Logotyp

-”Välkommen hit, jag heter Anders. Har hört mycket om dig och nu får vi se om du är så bra som alla säger”.

Det fanns en tydlig motsägelse i välkomstorden jag fick när jag när jag precis påbörjat en ny tjänst. Rekryteringen av just mig påverkade mannens roll och uppgift. Det låg en viss konkurrens bakom min ankomst, fanns en irritation och som jag tolkade markering bakom orden. Mannen som välkomnade mig heter egentligen något annat.

Ibland är ryktet om oss människor större än själva personen. Det kan vara goda rykten om vår förträfflighet, storhet som personer eller enorma förmågor som vi besitter. Självklart kan även rykten vara motsatta; elaka tungor har spridit, förvrängt och förstorat eller förminskat sanningar om oss. ”Har du hört att…du skall bara veta…ingen rök utan eld” eller ”man vet ju hur det är”.

Vad säger andra om dig?
Ett hinder för många människor är att du tar för mycket hänsyn till vad andra skall tänka eller tycka. Det hämmar och håller tillbaka din storhet och dina gåvor. I Högeffektiva team tänker man oftast högt genom att dela med sig. (Läs; de delar sina tankar och åsikter utan någon vidare värdering annat än att visa på viljan att göra varandra bättre).

Tryggheten och vetskapen om att andra vill väl och att man försöker förstärka bra beteenden finns där. Även tryggheten att någon säger till när saker inte är som det skall vara utifrån förväntan.

Nu när höstens arbete är igång igen är det bra att reflektera över:

• Vad vill du att andra skall säga om dig?
• Vad är det du vill vara känd för?
• Vilka arbetskamrater och teammedlemmar behöver du göra något extra för?
• Vem och vilka kunder behöver du hålla dig lite närmare?
• Vad ger jag för signaler till min omgivning?

Oavsett vad Anders hade hört om mig tidigare så lyckades jag vinna hans förtroende och vi hade ett gott samarbete under flera år. Det var inte alltid enkelt men respekten infann sig.

Du är större som människa än du hittills visat. Du kan mer än du tror. Du har mer att ge än vad andra fått uppleva.

Jag vill fortsätta att få dig, ditt team och dina kollegor att förstå sådana här saker. Det är tid att jobba med och utveckla ditt team och din organisation. Och det börjar med dig. För jag har hört att du alla redan är riktigt bra, eller hur?

Magnus