View Article" >
Logotyp
  • Se dig tillbaka och tänk på vad du har klarat att ta dig igenom under den tuffa tid som ligger bakom. Skriv ned ett par saker du är stolt över som du hanterat!

Uppgiften har jag delat till flera hundra fantastiska medarbetare inom vår ofta både uppskattade och kritiserade sjukvård. Det har varit i samband med någon av mina inspirations och utvecklingsdagar det senaste halvåret. Medarbetarna finns på olika sjukhusavdelningar och vårdcentraler. Vilket fantastiskt arbete ni har utfört! Det är ni som är våra hjältar! 

Ni har utsatt er själva för stora risker och flera har drabbats av postcovid. Ni har arbetat med skyddsutrustning som emellanåt gjort det både svårt att andas och utföra ert normala arbete. Ni har fått flytta mellan avdelningar, byta arbetsplats och jobbat många långa pass. Ni har sett svårt sjuka som kämpat men inte orkat trots bra sjukvård och ni har sett de flesta sjuka få åka hem och bli friska efter er vård.

Ni har utöver ert vanliga arbete, jobbat förebyggande, vaccinerat i flera omgångar, ni har tagit emot fler samtal, gjort ännu fler blodanalyser och diktamen m.m. Utöver många andra uppgifter har ni tagit emot och hanterat en ny flyktingström.  

Så vänd blicken bakåt, var stolt över det du bidragit med och vi som tagit del av allt detta för oss själva och anhöriga vill bara säga ett varmt och kärleksfullt TACK!

– Vad var det som gjorde att du och ni orkade, har jag frågat personalgrupperna jag mött. Det vanligaste svaret överraskar inte. – Det har funnits en känsla av meningsfullhet i att hjälpa och göra sitt bästa har många sagt. Även att vi hittat energin och tron på det vi gör i och hos varandra, det har fått mig att gå till jobbet.

Sedan har de flesta identifierat en styrka i att kunna motionera, äta och sova. När en eller flera av dessa delar inte fungerat har det blivit tyngre.

Andra faktorer som varit viktiga är att vi haft dagliga möten där vi samlats om än digitalt förutom rent fysiskt när det inte varit möjligt. Mötena har gett oss tro på det vi gör och att vi står tillsammans. Vi har haft ledare som trott på det vi gör!

En avdelning på ett av våra sjukhus berättade att när ambulanspersonalen kom förbi med choklad och uppmuntrade oss så brast det för de sa att vi aldrig klagade när vi fick ta emot svårt sjuka patienter t.o.m. under den värsta tiden i pandemin.

Jag vill dela mina erfarenheter och fråga dig:  – Vad kan du och jag oavsett vad vi jobbar med lära oss av det jag fått till mig efter att ha mött så många inom sjukvården det senaste halvåret?

  • Har du ett starkt varför du går till jobbet hjälper det dig att se meningsfullhet i vardagen
  • Vill du göra ditt bästa räcker det oftast väldigt långt och det visar sig nästan alltid att du kan göra större skillnad än du själv tror
  • Att det alltid är viktig med hur varje person tar sig an uppgiften men att det alltid är vi som team med alla olika kompetenser som tillsammans gör den stora skillnaden
  • Att ta ansvar för sig själv och om möjligt planera för återhämtning genom balansen mellan arbete, motion, äta och vila 
  • Att vi alla mår bra av att mötas och fördela uppgifter, roller och därmed ta oss an uppgiften, att vi skapar en stark ”vi gör det tillsammans känsla”
  • Att vi alla behöver få uppmuntran och att ingen av oss troligen vare sig ger eller får för mycket av den

Så nu orkar vi ett tag till, vi tar oss tillsammans framåt, du och jag.

Magnus