View Article" >
Logotyp

– Jag tycker inte jag kommer någon vart med mitt team, vi fastnar ofta i diskussioner om detaljer med några av teammedlemmarna medan vissa nästan alltid är tysta. Jag känner mig uppgiven när vi ligger efter med så mycket och behoven är så stora.

Chefen såg trött och nedstämd ut och det var inte läge för någon glättig uppmuntran utan nu gällde det att konkret hitta verktyg för vägen framåt.

Vi människor är alla olika. Olikheter är när de är som bäst en tillgång i både par, team och grupper. Det förstår alla. När verksamheten går bra och när vi inte är stressade upplever vi att vi har all tid och energi. Då fungerar det mesta bra. För dig som ledare och chef är det lätt att leda i medgång precis som att vara medarbetare. Utmaningen är att detta sällan är normaltillståndet. Obalans är det normala och ofta lutar det åt att det är för mycket. Behoven är helt enkelt större än resurserna.

De flesta team mår bra av att stanna upp och reflektera, diskutera och ta tid för att bestämma sig (fatta beslut) om hur vi vill ha vårt samspelsklimat. Där är början på något nytt.
Tänk vad förvånansvärt få team det är som tar sig tiden att på ett enkelt och strukturerat sätt gå åt sidan några timmar. För några skulle det även behövas en middag och lite mera kvalitativ tid för att få samman teamet. Efter det så kan det räcka med kortare avstämningar på veckomöten men viktigt är att de sker med regelbundenhet. ”Hellre lite och ofta än mycket och sällan” är en bra princip.
Som så mycket annat i livet är det inte de stora resorna vi minns, utan de små och livsbetydande mötena, det som gav oss styrka i vardagen. När vi inte bara såg varandra i dörren utan satt ned och delade varandras utmaningar och gav varandra tid att lyssna och höra med både öron och hjärtan och ge varandra stärkande ord.

Hur kan jag då hjälpa mig själv och mitt team att få förutsättningar att lyckas?
Tipset är att börja med att avsätta mötestid framåt antingen som ovan nämnts med en något kortare eller längre tid för reflektion. Se till att alla kan vara med hela mötestiden ut och att ni ostört kan arbeta tillsammans.

Förbered dig på att engagera alla genom att inkludera, fördela ordet, utmana de tysta vid namn och hjälp de som gärna tar för mycket taltid att hålla igen. Då kommer alla att bidra med sina tankar, känslor och åsikter och det kommer att bli hjälpsamt för hela teamet.

Tips på frågor kan vara:

  • Vad fungerar bra i vårt samarbete?
  • Vad uppskattar vi hos varandra?
  • Vad tror vi andra team, avdelningar och våra kunder eller patienter uppskattar?
  • Vad fungerar mindre bra i vårt team? Vad skulle göra att vi fungerar bättre?
  • Vad tror vi andra team, avdelningar, kunder och patienter önskar mera och eller mindre av?

Det har visat sig att självreflekterande team är effektivare än de som inte tar sig tiden.
Hur vill du ha samarbetet i ditt team och när tar du första steget för fortsättningen?

Lycka till, det kan bli riktigt bra!

Magnus