View Article" >
Logotyp

-Jag hörde…att…
Under veckan som gått har jag hört tillräckligt mycket skitsnack om andra för att jag själv skall känna mig smutsig. Det ena ryktet efter det andra avlöser varandra. Ogräs växer snabbare än vanligt gräs. Och det sprider sig, med vinden. Skitsnack, rykten, ren elakhet och falskhet har en stark förmåga att skapa oreda, problem och gör människor illa. Även det som är sant.

I ett av påståendena om en bekant person började snacket med att; ”-Jag hörde att hon begått oegentligheter”. Jag ställde en fråga tillbaka till personen som nyss berättat vad den hört; -”vem har sagt det, jag förväntar mig att du tar reda på mera fakta och återkommer.” Med ambitionen att hjälpa. Jag vet inte vad personen ifråga tänkte eller kände, jag hade bara ett behov att markera för jag hade svårt att tro på det som sagts. Efter någon dag återkom personen och sa; ”-det var nog inte oegentligheter, mera vidlyftigheter som hon gjort”.

Förstår du skillnaden? Oegentligheter eller vidlyftigheter?

För övrigt; vem har inte begått oegentligheter, skarvat i hörnet, begått både moraliska och etiska brott. Jag är den förste att säga att jag inte är fri från skuld i den frågan. Vidlyftigheter tolkar jag som att ta ut svängarna och emellanåt på ett överdrivet sätt hantera sanningen och kanske nyttja sin ställning på exempelvis det ekonomiska planet.

Du och jag behöver ta ansvar för vad vår tunga tillåts förmedla av ord, rykten och sanningar. För även om en annan person gjort fel, gjort bort sig eller begått rena brott, så behöver du och jag ta ansvar för vad vi gör med den informationen. För den som vill göra gott och väl mot andra finns det möjligheter varje dag. Den av oss som är fri kan ”kasta första stenen”, men vet då att nästa gång så kan det vara du, även om du mestadels är perfekt så finns det fläckar även på solen.

I alla mänskliga samtal så har jag lärt mig ett par saker jag försöker tänka på:
1. Ryktena om en annan människa som säger att ”hen är dålig, hemsk, otrevlig mm” – de ryktena brukar jag slå hål på efter att ha pratat med hen under någon timma. Det är väldigt sällan någon är så dålig som ryktet säger. Det finns annat om man intresserar sig och lyssnar.
2. Rykten om att en annan människa är ”så bra och det finns nästan inga fel på hen” – de ryktena är oftast överdrivna och varje människa har något den bär på och eller ett beteende som emellanåt skapar fläckar på en perfekt person.

Vi människor har alltså mycket att jobba på. I en värld där informationen sprider sig med vindens hastighet behöver vi träna på några saker som gör miljön bättre:

• Tänk gott om andra
• Döm inte dig själv eller andra, den första tanken kan du inte rå för, den andra blir ditt tillstånd
• Berätta inte allt du hört (du läcker vad du tänker)
• Se på andra och fokusera det goda och fina
• Var generös med uppmuntran och beröm
• Var ärlig, sann och barmhärtig mot den som gjort fel
• Le och visa intresse för andra
• Var hjälpsam utan att bli utnyttjad

Önskar dig en fin vecka!

Magnus