View Article" >
Logotyp

”Jag känner att jag är tvungen att göra alla andra glada, vad jag än gör så påverkar det så många. Tycker du att jag är så dålig som de skriver i Jönköpings -Posten”.

Idrottsmannen hade gått in i ett nytt kontrakt, förväntningarna var höga. Alla visste om hans storhet, känd och oftast älskad för sin sköna personlighet och hans fantastiska insatser var han en ofta hyllad hjälte. Det var då det. Nu lät det annorlunda, de lokala och delvis nationella medierna (kvällstidningarna) hade börjat syna, ifrågasätta och öppet kritisera hans insatser. Lika bra han var verkade han nu hamna i en alltför lång formsvacka. Och den uppmärksammades.

Det enda jag minns att jag sa var ”-Nej det är du inte, det vet du. Men just nu får vi hantera din prestation utifrån vad du själv känner, inte vad andra tycker”.

Vägen tillbaka var att jobba hårt men inte för hårt då det oftast blir kramp och låser sig när vi väl skall göra bra saker. Vi började med positiva målbilder. Som att ännu en gång få fira med fans, skrika ut av glädje, hyllas med autografskrivningar och få offentliga utmärkelser. Bilden av ”succe eller fiasko” är ju trots allt nära varandra. Känner du igen dig?

Skillnaden mellan elitidrott och vanliga arbeten som de flesta människor kämpar med är kanske inte att du riskerar att ”hissas eller dissas” direkt när du jobbat klart din dag, ditt pass eller skift. Men ändå har du sett över tid stora och ofta svåra krav som du skall hantera. Du har ett stort ansvar. Hur gör du för att orka, för att lyckas göra skillnad för andra och även dig själv? Hur hanterar du neddragningar, säkerhet, konflikter och ägarnas krav?

Den respekt du förtjänar vill jag beskriva så här:
• Du tar ansvar i det lilla, när ingen ser dig.
• Du är att lita på när jag gett dig ett förtroende.
• Du säger ärligt vad du tycker fast det inte alltid mottas med värme.
• Du ringer ett samtal till för att försöka när du tidigare fått ett nej.
• Du uppmuntrar, berömmer och hjälper till när en kollega har det tungt.
• Du tar ett skott för andra och står upp när arbetskamrater snackar skit om chefen eller den som inte är i rummet.
• Du gör ditt jobb utan att kräva rubriker.
• Du försöker vara ditt bästa jag efter en tung dag när du möter de som är viktigast i din närhet.

Kom ihåg att den dagen du inte känner eller tänker ”nu måste jag” troligen inte kommer att finnas. Det mesta i livet har krav som någonstans om vi hanterar dem kan ge oss belöning.

Så här i adventstid är det ändå bra att tona ned, ta bort och skingra alla måsten för att ta fram det du verkligen vill. Rent mentalt är det bra att fokusera den du vill vara som person och det du vill göra för att du skall känna dig stolt, glad och tacksam.
Det vill jag.

Magnus