View Article" >
Logotyp

”Har du hört vad hon gjorde i förra veckan?”
”Nej det har jag inte.” Det var inte roligt att höra sa jag efter att personen berättat om hur hon hade gjort bort sig när hon försökte få till det med sitt team.

En stund efter i bilen så tänkte jag; ”-undra varför personen berättade för mig om hennes misslyckande? Det finns ju ingen vinnare av att berätta det för mig. Varken den som möjligen gjort bort sig, den som berättade eller jag själv, ingen vinner något på detta. Hon hade ju åtminstone försökt få till en förändring i en redan svår situation.

Jag insåg att jag än en gång borde sagt att jag inte vill veta mera om andras misslyckade försök och att det gått snett. Självklart kan jag lära mig något men det var inte själva avsikten när personen berättade om en annans misslyckande.

Det är förvånansvärt många som har åsikter om de som försöker och verkligen gör något. Särskilt när det kommer till att vilja leda och driva saker framåt. Åsikterna och rädslan för vad andra skall tycka har hämmat och rentav förstört många tappra medarbetare och ledare. Att vara rädd för andra och deras åsikter hämmar kreativitet och nytänkande. Det förstör positiva försök till utveckling och bidrar inte till bra teamkänsla.

Det många istället gör är att de ägnar sig åt att klaga. Gnället kan vara förtäckt eller rentav direkt. Det är olika i olika miljöer. Att hitta fel är som en fossil bil på tomgång den spyr ut en massa skit.

Vad vi behöver är medarbetare och ledare som fokuserar på sin uppgift och –”varför jag är här” mer än att fokusera på andra, vad de gör och inte gör. Och vad andra tycker.

Vi behöver fler initiativstarka medarbetar som vågar komma med idéer och hög arbetsmoral som visar sig i; pålitlighet, noggrannhet och resultatfokus. Om det även finns ett stort mått av bra beteende och attityd är det ju just en sådan medspelare man vill ha.

En möjlig utveckling av beteenden när en person utgår från olika perspektiv:

1. Dom – Klagar, söker fel – Väntar på lösning, direktiv
2. Någon – Ber om lösning –Föreslår lösning
3. Vi – Börjar agera, söker stöd, agerar stämmer av ibland
4. Jag – Tar egna initiativ utan att fråga

Fundera på vart du ofta befinner dig i ovan beteenden?

• Vad skall du göra mer och/eller mindre av?
• Hur skall du ta dig vidare?
• Hur och när skall du få andra att gå i en positiv riktning?

Ingen av oss, inte heller jag är fri från att ha åsikter om andra. Det jag vet är att jag blir effektivare och bättre för både de närmaste och andra människor längre bort när jag tar fram min kreativitet, mitt driv och mina bästa sidor som medspelare.

Så gör något själv då, börja idag, inte imorgon.

Magnus