View Article" >
Logotyp

”Det går aldrig!”
När jag var liten bodde vi på Torggatan i Virserum och då fick jag ibland höra detta. Min pappa som var lantbrukare hade en vana att gå och lägga sig och vila på söndagarna efter en mycket tidig morgon med hårt kroppsarbete. Dessa söndagar innehöll som för många av oss som växte upp på -70 talet en viss vila, söndagsmiddag och några nöjen. Affärerna var inte öppna men däremot kiosken vid torget. Pappa gillade att läsa Expressen (pappersvarianten). Eftersom han räknade ut hur han själv skulle slippa att gå och köpa den så lurade han mig och sa; -Jag tar tiden så får jag se hur snabbt du kan cykla och köpa Expressen.

Som barn och tävlingslusten så sprang jag ned för trapporna, kastade mig på cykeln med enkronorna i handen och ”gav allt jag kunde” för att cykla, köpa tidningen och sedan ta mig hem igen, och jag sprang uppför trapporna för att vara lite snabbare än söndagen före. Spänd av förväntan frågade jag; ”-pappa vad blev det för tid?”.

Behållningen för mig var att jag fick tänka större och snabbare. Kunde jag slå tiden? I mitt huvud ekade pappas ord; ”det går aldrig” och kanske att det förklarar ett och annat…

Efter ett antal söndagar tror jag att jag kom på att tidtagaren förmodligen ”lurat” mig och att just tidningsköpen då fick en annan betydelse.

Visst har du någon gång tänkt tanken? Och de flesta av oss har hört någon annan som fört över sina egna tankar, känslor och begränsningar på dig? Det går aldrig.

Det är mycket som ”aldrig borde gå”. Maria köpte fantastiska Afrikanska liljor i våras. Humlorna är som galna i dem och de hämtar all sin näring från dem. Det humlorna inte vet är att de egentligen inte kan flyga med tanke på vingarnas storlek i relation till kroppen, men med 180 vingslag per sekund blir det möjligt. Hade det varit du eller jag så hade vår tanke troligen varit; ”det går aldrig”.

Att tänka större behöver inte betyda att det du redan tänker är för litet. Det är bara det att genom att tänka större så siktar du högre, spänner bågen lite mer och plötsligt så inser du att du kan mer än du tror och vet. Du börjar se saker som du tidigare inte sett.
Bara du vågar och vill. För kan, det kan du.

Mer är inte alltid bättre. Du vet att man kan bara bli mätt. Man kan bara åka i en bil eller bo i en bostad i taget. Ju mer jag äger och har desto mer bekymmer får jag.

Det finns ett stort värde i den småländska melankolin och försiktigheten ”en sau inte tro att en ä nött”. (Man skall inte tro att man är något). Ödmjukhet och förnöjsamhet kopplat till hårt arbete är ju bra värderingar. Men ändå, tänk om, tänk större!

Tänk större för att:

1. Det är oinspirerande att tänka för små tankar, det är inget som får dig att brinna när målen är för lätta att uppnå.

2. Sätter du högre mål så kommer du att anstränga dig ännu mera, du behöver inte längre vara rädd att misslyckas för att målen är för höga. Din ansträngning kommer att hjälpa dig att lyckas; ”det går!”

3. Öka dina insatser, låt lusten att tävla, att lyckas med saker du aldrig tidigare gjort få bli en del av dina dagliga tankar och bilder. Sänk inte dina mål, öka istället dina aktiviteter som får dig mot målet.

Jag hoppas att du med dessa tankar känner inspiration för utmaningarna som du står i. Det gäller dig, dina närmaste och ditt team.

Vad jag ser så jobbar humlorna på för fullt, tänk större!

Magnus