View Article" >
Logotyp

”Varför kan du inte vara helt nöjd?”

Det är en ofin vana att aldrig vara riktigt nöjd. När det mesta är så bra som det är. Det kan gälla med sig själv, sitt utseende, sin prestation eller sitt jobb. Det kan gälla hur du ser på andra runtomkring dig. Själv hör jag till den kategorin människor som sällan är helt nöjd. Allt som oftast tänker jag numera på detta och försöker…vara mera nöjd. Men helt nöjd, det är jag inte riktigt ännu. Som ledare och coach för elitidrottare och företagsledare i högpresterande miljöer får man aldrig vara riktigt nöjd. Efter eventuella vinster och framgångar kommer alltid nya utmaningar, problem och motgångar. ”Det gäller att inte slappna av för länge och bli för nöjd.”

Du kanske känner igen dig som jobbar inom vård, skola, äldreomsorg eller varför inte tillverkande företag eller försäljning. Helt nöjd är svårt att vara, när behoven är så stora och kraven ständigt verkar bli högre.

Det finns de som säger att vi använder 20 muskler när vi ler och 40 när vi är sura. Det betyder att det kostar mer energi att vara sur. Tänk om det går att påverka hur du ser på och uppfattar saker och ting, tänk om du kunde le lite oftare, skulle du kunna det? Om du skulle kunna det, hur skulle det då bli för dig och andra?

På en resa nyligen så förvånades jag över hur många av människorna jag mötte som hade ett leende och ständigt mötte mig med glada tillrop trots att de mänskligt sett var fattiga, lågavlönade och hade enkla arbeten. Flera av dem berättade att de hade sin fru och familj långt hemifrån. Dessa nära och kära som de endast fick möta i bästa fall en gång per år under några veckor. Trots detta var de nöjda för försörjningen i annat land som är bättre än alternativet i hemlandet.

Än en gång fick jag mig en tankeställare; att jag inte är helt nöjd är inte okej. Jag tar för givet att jag själv och mina närmaste skall ha det på ett visst sätt och vis. Trots att merparten av världens människor kämpar för daglig överlevnad. Trots att ofantligt många människor lider, är på flykt och inte har ett eget hem att bo i.

En bra inställning till livet är ju självklart att alltid vilja mer, att utvecklas och bli bättre på det jag gör mm. Men en väldigt viktig del är även att fundera kring om det inte är dags att bli mera nöjd med det jag har, det jag kan och det jag hittills har fått vara med om. Tänk om jag skulle bli mera nöjd med mina närmaste och de ägodelar och möjligheter vi har.

Till dig som inte är så nöjd men vill bli det: Börja se den du är och det du kan. Det är inte så lite det. Fortsätt att skriva ned alla nära, kära och vänner. Var noga med att skriva upp alla dina tillgångar och möjligheterna de har skapat för er. Skriv ned det, läs om och om igen på lappen du skriver och påminn dig själv om att du kan vara mera nöjd. Även om en del saker gärna kan få fortsätta att utvecklas.

Till dig som inte är nöjd och inte vill vara nöjd: Fundera på hur det slutar om du fortsätter på det viset och med den inställningen. Tänk även på vilka signaler du ger till andra och hur de kommer att uppfatta dig och det du står för.

Om jag skall kunna fortsätta hjälpa dig och andra med råd och tips behöver jag först förstå att jag med gott samvete kan vara helt nöjd, just nu…

Magnus