View Article" >
Logotyp

Vilka är egentligen mina vänner?

En bra definition är väl att de som är ens riktiga vänner är de som man helt och fullt kan vara sig själv med. Det är de som jag kan slappna av hos, som jag inte behöver klä upp mig för eller visa mitt allra största leende till om livet inte just då är sådant.

Under en period i livet minns jag att jag själv kände; ”vilka av mina vänner har visat mig att de inte behöver göra sig till, vilka av dem kan säga att livet just nu är både härligt och att det är svårt”?

Jag tänkte att om jag inte någon gång känner att även andra ”bjuder in mig” till sina innersta rum, visar sårbarhet och delar sin kamp med olika saker blir det svårt att kallas vänner. Det bygger liksom på en ömsesidig känsla, där tankar, känslor, ord delas, tas emot och bearbetas tillsammans. Om du kan dela och berätta om din kamp så kan jag först då hjälpa genom att bara lyssna. Men om du inte berättar så blir det svårt.

För vänskap finns det så mycket möjligheter. En är att vara generös som kan bestå av att du ger, lånar ut och bjuder på både dina ägodelar och din tid.

Tid är för övrigt många människors största bristvara. Tänk vad en hjälpande hand och stöttande insats betyder.

Ett ofta uppskattat inslag från vänner är när uppmuntran och beröm delas ut, när de på ett specifikt och tydligt sätt kommuniceras. Ord som vi alla behöver höra. Bra principer för uppskattning är att den är; Äkta, att den delas ut ofta och att det sker naturligt. Och gärna att den förstärker bra beteende hos mottagaren. Prova att skicka den typen av email och sms. Men ta dig hellre tiden att ringa eller ännu bättre besöka och titta in i personens ögon som du vill uppmuntra. Det gör underverk och är bra bevis för vänskap.

Jag behöver mina vänner. Förhoppningsvis behöver de mig. Om inte alltid så vet jag ändå att om det behövs så finns de där. Om du känner dig ensam eller inser att du inte har så många eller ens någon vän som du är riktigt nära, försök då själv att bli en. Vem kan du närma dig? Och hur kan du bjuda mera på dig själv som gör det lättare att finna en vän?

De vänner du har skall du vara rädd om och ta vara på. De allra närmaste och bästa vännerna är inte mer annorlunda än dig och mig. Om man tar vara på dem så åldras de med värdighet och håller över tid då de blivit bättre med åren.

Magnus